Cosmo dan Cenma Detara

Judul : Puisi Untuk Ezdyzuar
Penulis : Nisah Haron
Penerbit : Al-Ameen Serve Holdings Sdn Bhd
Bil. Mukasurat : 312 halaman
Harga: RM 21.90
ISBN: 9789831922002
Laman Web Rasmi Nisah Haron
Laman Web Rasmi Al-Ameen Books
Beli Puisi untuk Esdyzuar DI SINI

Pernah disiarkan secara bersiri di majalah Tunas Cipta, ‘Puisi untuk Ezdysuar’ ialah novel ketiga Nisah Haron. Cerpen fantasi beliau, ‘Atlantis Duniaku Duniamu’, ‘Annyss Sophilea’, dan ‘Anugerah Amariss’ pernah memenangi hadiah sastera. Annyss Sophilea pula terpilih sebagai bacaan wajib KOMSAS.

Puisi untuk Esdyzuar berlaku di sebuah dunia yang terbahagi dua. Cosmo yang terletak di atas tanah dan Cenma Detara, sebuah dunia kristal di bawah tanah. Walaupun dipisahkan dengan hanya satu lapisan bumi, Cosmo dan Cenma Detara nyata berbeza dengan penduduk Cenma Detara mempunyai umur yang lebih panjang dan menggunakan teknologi yang berasaskan kristal. Pertembungan tamadun berlaku antara dua dunia ini apabila seorang arkelogis Cosmo bernama Esdyzuar dituduh melakukan jenayah di Cenma Detara.

Puisi untuk Esdyzuar diceritakan menggunakan sudut pandangan pertama dari kaca mata Aidynna, seorang peguam muda Cosmo yang ditugaskan untuk mewakili Esdyzuar. Walaubagaimanapun, konflik kepentingan berlaku apabila jenayah yang kononnya dilakukan oleh Esdyzuar melibatkan sesuatu daripada kehidupan Aidynna yang lampau.

Berbeza dengan karya fantasi lain yang pernah diterbitkan, Puisi untuk Esdyzuar tidak dipenuhi dengan adegan penuh aksi atau magik walaupun masih terdapat serba sedikit elemen fantasi dalam bentuk penggunaan teknologi kristal dan teleportasi serta Cenma Detara sendiri. Puisi untuk Esdyzuar boleh dikategorikan sebagai Thriller Fantasi kerana ia bergerak seperti sebuah drama penyiasatan tetapi berlatarbelakang sebuah dunia fantasi. Jika dibuang elemen fantasinya, Puisi untuk Esdyzuar boleh berlaku di dunia realiti.

Puisi untuk Esdyzuar memaparkan sebuah cerita yang menarik dan watak utama yang kuat. Walaupun saya sebagai seorang lelaki mempunyai sedikit masalah apabila membaca sudut pandang seorang wanita terutamanya apabila melibatkan emosi, oleh kerana Aidynna bukan watak wanita yang tipikal, tidak terlalu banyak ayat-ayat keluhan yang saya perlu tempuhi. Tetapi mengapakah Esdyzuar begitu menjengkelkan?

Harapan saya Nisah Haron akan menghasilkan lebih banyak lagi karya fantasi yang berkualiti. Saya amat teruja jika dapat melawat kembali Alstonia ataupun Octantis.

Advertisements

2 thoughts on “Cosmo dan Cenma Detara

 1. Nisah Haron berkata:

  Salam,

  Terima kasih atas ulasan ini. Saya suka komen “Tetapi mengapakah Esdyzuar begitu menjengkelkan?” Memang sakit hati kalau dapat anak guam macam Esdyzuar. Rasa nak keronyok-keronyok.

  PUE – sebuah thriller fantasi? Hmm… Saya tak ada komen.

  Terima kasih sekali lagi.

 2. warisjagat berkata:

  Salam,
  Terima kasih Puan Nisah kerana sudi melawat blog saya yang tidak seberapa ini.

  Thriller fantasi lebih bagus bunyinya daripada courtroom fantasi. 🙂

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: